فایل htaccess چیست و چه کاربردی دارد؟

فایل htaccess چیست
آنچه در این مقاله خواهید خواند

اگر صاحب یک کسب و کار باشید احتمالا نام فایل htaccess و یا این فایل را در هاست دیده باشید.این فایل برای بسیاری یک فایل ناشناخته می باشد و بسیاری از کاربران نیز ممکن است در هنگام ویرایش یک ترسی را داشته باشند که مبادا با ویرایش فایل htaccess وبسایت دچار بهم ریختگی شود. در این مقاله قصد داریم به صورت کامل این فایل را بشناسیم و بتوانیم در آن تغیراتی لحاظ کنیم.

 همان طور که اشاره کردیم فایل htaccess در هاست و در ریشه اصلی با نام .htaccess قابل مشاهده و در دسترس می باشد که این فایل قادر به تغیرات بسیار گسترده ای در وبسایت شما خواهد بود و از این نظر بسیار قدرتمند می باشد. برای مثال از طریق این فایل می توان تغیر مسیرها یا همان ریدایرکت ها انجام دهید.

شاید با خودتان بگویید که این قابلیت تنها قابلیتی می باشد که میتوان با استفاده از فایل htaccess انجام دهید در صورتی که تغیر مسیرها یکی از قابلیت های این فایل مهم و کاربردی می باشد که در ادامه به آنها اشاره خواهید کرد.

فایل .htaccess چیست ؟

.htaccess یک فایل با قابلیت های گوناگون در وبسایت شما می باشد که وظیفه پیکربندی و کنترل وبسایت را بر عهده دارد.در  وب سرورهایی که ماهیت آنها از نوع apache می باشد, این امکان را خواهید داشت که بدون نیاز به ویرایش فایل های پیکربندی سرور, تغیراتی در تنظیمات وبسایت خود ایجاد کنید.

فایل htaccess چیست و چه کاربردی دارد

فایل .htaccess در کدام قسمت قرار داد ؟

نرم افزاری که وب سرور شما را تامین میکند معمولا به گونه ای پیکربندی می شوند که فایل هایی نظیر .htaccess را مخفی کند و این مخفی سازی به دلیل مهم بودن اطلاعات و تنظیمات پیکربندی سرور می باشد و نباید در دست قرار گیرد زیرا به صورت کلی سرور نیز در خطر خواهد افتاد.

اگر این فایل را مشاهده نکردید به راحتی می توانید آن را آشکار کنید که این فایل در مسیر public_html قرار دارد که میتوانید به صورت مستقیم وارد هاست شوید و یا اینکه از طریق نرم افزارهای Ftp به فایل مورد نظر دسترسی داشته باشید.

مشاهده فایل htaccess

موارد استفاده از فایل htaccess

در موارد بسیاری زیادی از این فایل استفاده می شود که در لیست زیر به تعدادی که بسیار مورد استفاده قرار میگیرد اشاره خواهیم کرد..

  1. اجبار استفاده از https به جای http یا اجبار استفاده از www.
  2. جلوگیری از هات لینک
  3. تغیر مسیر یا ریدایرکت url یا لینک redirect
  4. مدیریت و رفع خطاهایی همانند خطای 500 ,403 , 402
  5. محافظت از پوشه خاص

نکته: با استفاده از فایل .htaccess که یک ابزار قدرتمند برای مدیریت سرور می باشد و میتوان کارهای مختلفی را انجام داد,این موضوع را نیز باید در نظر داشته باشید که گاها باعث بروز مشکلاتی در وبسایت نیز خواهد شد و قبل از هر چیزی و یا ویرایش فایل یک پشتیبان از آن تهیه و در اختیار داشته باشید…

نحوه استفاده از فایل .htaccess

برای دسترسی به فایل ها در ابتدا می بایست وارد بخش مدیریت در کنترل پنل هاست شوید و فایل .htaccess را پیدا و با راست کلیک بر روی آن گزینه ویرایش را بزنید.اگر این فایل را مشاهده نکردید میتوانید به راحتی آن را ایجاد کنید.. پس از ویرایش فایل و در صورتی که وبسایت شما از نوع وردپرس باشد احتمالا کدهای زیر را مشاهده خواهید کرد.

# BEGIN WordPress
# دستورالعمل‌های (خطوط) بین "BEGIN WordPress" و "END WordPress"
# به طور پویا تولید شده‌اند، و فقط باید به وسیلهٔ صافی‌های وردرپرس ویرایش شوند.
# هر تغییری در دستورالعمل‌های بین این نشان‌گرها بازنویشی خواهند شد.
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>

# END WordPress

کد برای درج کدهای خود و در سیستم مدیریت محتوای وردپرس حتما باید کدها را قبل از #begin wordpress اضافه کنید که مشابه آن را می توانید مشاهده کنید.

# BEGIN WordPress
# دستورالعمل‌های (خطوط) بین "BEGIN WordPress" و "END WordPress"
# به طور پویا تولید شده‌اند، و فقط باید به وسیلهٔ صافی‌های وردرپرس ویرایش شوند.
# هر تغییری در دستورالعمل‌های بین این نشان‌گرها بازنویشی خواهند شد.
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>

# END WordPress

در اولین قدم برای ویرایش فایل شم باید بازنویسی اساسی را فعال کنید که تنها کافیست پس از ویرایش فایل .htaccess کد زیر را به آن اضافه کنید.

حال بریم سراغ متداول ترین استفاده ها در فایل .htaccess

1: تغیر مسیر یا ریدایرکت آدرس صفحات

برخی اوقات پیش آمده است که بخواهید دامنه وبسایت خود را تغیر دهید و یا اینکه آدرس برخی از صفحات را به صفحات دیگر منتقل کنید و برای این مسئله ممکن است راه های مختلفی وجود داشته باشد که یکی از آنها استفاده از درج کدهای زیر در فایل htaccess می باشد که در زیر قابل مشاهده و استفاده می باشد..

Options +FollowSymLinks 
RewriteEngine on 
RewriteCond %{HTTP_HOST} . 
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^domain1\.com 
RewriteRule (.*) http://domain2.com/$1 [R=301,L]

در کد بالا به جای OLDDOMAIN دامنه قدیمی و به جای NEWDOMAIN آدرس دامنه جدید خود را وارد کنید تا انتقال آدرس ها صورت گیرد..

2: اجبار به لود وبسایت با پروتکل https

یکی دیگر از روش ها و کاربردها در فایل htaccess استفاده از کد زیر برای لود وبسایت با پروتکل https می باشد.

#force SSL on entire site
RewriteEngine On 
RewriteCond %{HTTPS} !=on
RewriteRule ^/?(.*) https://domain.com/$1 [R=301,L]

3: جلوگیری از hotlinking

اگر شما نیز در وبسایت خود مطالب یکتا و اختصاصی استفاده میکنید ممکن است بسیاری از افراد از مطالب وبسایت شما و یا تصاویر استفاده کنند که ممکن است در این حالت تنها آنها را کپی کرده باشند و در ابن حالت لینک وبسایت شما نیز در وبسایت مقصد ثبت خواهد شد که این موضوع باعث افزایش منابع هاست شما خواهد شد و این در حالتی میباشد که شما بازدید کننده ای نداشته باشید زیرا تصاویر از سایت شما بارگیری خواهند شد که در نهایت به این عمل hotlink گفته می شود.

خوشبختانه یکی دیگر از قابلیت های htaccess که میتوانیم استفاده کنیم,جلوگیری از hotlinking می باشد که از فاکتورهای مهم سئو نیز به شمار میرود..و برای این امر میتوانید از کدهای زیر استفاده کنید.

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)domain.com/.*$ [NC]
RewriteRule \.

در این مقاله با فایل htaccess آشنا شدیم و نحوه ویرایش و کارکرد آن به همراه تعدادی از کدها که می تواند برای کارهای مختلف و تغیرات بسیار مفید باشد را برای شما کاربران عزیز آماده کردیم که میتوانید از آنها استفاده کنید. همچنین در پنل های مختلف پشتیبانی وردپرس که وجود دارد بررسی فایل htaccess و در صورتی که مشکلی در وبسایت وجود داشته برای رفع آنها از htaccess نیز استفاده خواهد شد..

امتیاز شما به این مطلب
5/5 – (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *